Multijazyčné aplikace Lotus Notes

- moje poznatky z tvorby multijazyčné aplikace

Při vytváření multijazyčné aplikace je několik variant, jak se s "ní" vypořádat. Já zvolil vytvoření všech prvků designu v každém jazyce a jednou knihovnou na texty a řetězce. Nevím, do jaké míry je to šťastné řešení , ale v tu chvíli mě žádné lepší nenapadlo. Ostatně docela to dobře funguje.

K pár nečekaným chováním jsem se ovšem odstal. S texty všeobecně je to v Lotus Notes divně řešený. Znám jiné systémy, ve kterých je na to myšleno daleko lépe. Třeba by stačila možnost nadefinování jazyku pro knihovnu, kdy se má která použít. V knihovně jsem si vytvořil konstatny stringů a napsal jednoduchou fci, která mě vracela požadovaný řetězec podle toho, ve kterém jazyku se zrovna uživatel pohybuje. Bylo to hlavně z toho důvodu, abych mohl duplikovat kódy uvnitř jednotlivých prvků designu napříč všem požadovaným jazykům. Udržba pak není tak náročná, kdy kód je všude stejný.

Se samotnými prvky designu je to řešeno lépe. Pomocí nastavení jazyku u daného prvku můžeme určit, kdy se má použít. Vynikající na tom je i fakt, že to funguje z webu (pomocí nastavení předvoleného jazyka prohlížeče). Některé prvky designu lze nazývat stejně, některé musí být unikátní, v tom případě jsem využil alias.

Co mě překvapilo?

Jsou prvky, které můžeme ponechat bez vybraného jazyka. Například pomocné pohledy, které uživatel nevidí, například pro nějaké vyhledávání. Pak nastane ale nepříjemná věc, kdy vám dotazy přes pohled vrací prázdnou kolekci a vy jste skálopevně přesvědčeni, že to vracet něco musí. Je to právě z tohoto důvodu. Dejte mu jazyk a uvidíte . Druhou a asi poslední věcí byly složky. Pokud jsem je zobrazil v PickListu nebo obdobně a byly multijazyčné, vůbec to nefungovalo. Složka se sice zobrazila, ale ta posledně vytvořená. I když jsem se přepnul na jiný jazyk, vždy tam byla ta samá. Musel jsem tedy vytvořit defaultní složku.

Asi to není ideální, ale nevěděl jsem, jak z toho. Pokud někdo z vás ví, budu rád, když se podělí o radu. V případě funkčnosti to sem připíšu samozřejmě i se jménem autora.

Jinak musím uznat, že to nebylo až tak náročné, spíš časově, jelikož tam bylo hodně designové práce díky té multijazyčnosti.

 


systém spravován pomocí webmaker.ooo.cz
©2006-2024 Tomáš Hanus | ixulot | ixodesign.cz | RSS