Poznatky z kurzu o Lotus Quickr

čerstvé dojmy ze školení o Lotus Quickr

Lotus Quickr

Produkt Lotus Quickr měl nastarosti Petr Kunc. Lotus Quickr je takový malý portál. Plným portálem lze rozumět pod pojmem WebSphere portál, nyní ve verzi 6. Největší rozdíl mezi WebSphere portál a Quickr je v oblasti WCM (web content management), neboli ve způsobu a možnostech plnění obsahu. WebSphere je v tomto směru trochu neohrabaný, pokud chce portál spravovat osoba, která tomuto prostředí nerozumí. Na druhou stranu je to takový "moloch", dosti oblíbené slovo , takže ve WebSphere portálu není problém udělat cokoliv. Pojem "není problém" berte s rezervou, neboť to obnáší hodně nastavování a zkušeností.

Co je Lotus Quickr?

Nejdříve musím podotknout, že Lotus Quickr 8 jde v současně době dvěma směry. Prvním směrem je Lotus Quickr - Domino a druhý směr je Lotus Quickr 8 postaven na WebSphere portálu. Z toho lze snadno odvodit, že tyto dva směry budou doprovázeny jinou funkcionalitou. Do budoucna spolu s dalšími verzemi by se ale tyto pomyslné "nůžky" měly svírat a fuknce by měly být téměř identické, samozřejmě, pokud to umožní technické řešení.

Lotus Quickr na Dominu je asi pro "domináře" jasnou volbou. Jednotlivé týmové prostory jsou zde reprezentovány složkami v adresáři <domino/data/LotusQuickr>. V těchto adresářích najdete příslušné databáze. Jelikož pro zobrazení obsahu slouží webová "vrsta", je umožněno přizpůsobit si i Domino verzi po grafické stránce ke svým potřebám a potřebám firmy. Slouží pro to 6 souborů, 5 html a 1 css.

WebSpherová verze je zase určena pro uživatelé z řad portálu. Na vzhledu mezi těmito verzemi toho moc nepoznáte, ale správa WebSpherové verze je stejná jako správa plného portálu. Od minulých verzích Lotus Quickru IBM pořádně zapracovala i na designu.

Využití Lotus Quickru

Lotus Quickr je spíše takový šablonovací systém. Je členěn na logické kategorie, které odpovídájí využítí v týmu. Jsou zde šablony na diskuze, knihovny, wikiny a spoustu dalšího, co lze použít pro zefektivnění práce v týmu. Vývojáři pamatovali také na RSS kanály. Ke všemu, co je možné nějakým způsobem sledovat prostřednictvím RSS čteček, jsou vygenerovány RSS kanály. Ty si můžete přidat do čteček a sledovat tak diskuze, fóra a další komunikaci z povzdálí a bez starostí, že přijdete o nějaký ten příspěvek.

Samožrejmě jelikož se jedná o nástroj, pomocí něhož má dojít ke snadné spolupráci, je Lotus Quickr zabalen do ACL (access control list). Tedy můžete plně ovládat i přístup k jednotlivým stránkám, podstránkám, týmovým prostorům atd. V Domino verzi dokonce můžete umožnit externím pracovníkům, kteří nejsou v adresní knize, chodit na týmové prostory. Samozřejmě, že lze Lotus Quickr napojit na nějakou adresářovou službu, buď domina nebo pomocí LDAP.

Správa Lotus Quickru mi nepřipadá složitá. Vše je koncipováno tak, že administrátor nainstaluje LQ, přidělí práva a již se nemusí o nic starat. Správa obsahu je snad ještě lehčí. Kdo dělal s nějakým systémem WCM, CMS či jiným, nebude mít problémy.

Poznatky z kurzu

Kurz vedl Petr Kunc. Vše bylo skvěle připraveno a nemám žádnou výhradu. Byl jsem se vším spokojen a na otázky jsem dostal odpověď. Jelikož se zabývám portálem WebSphere, moc toho pro mě nebylo novinkou, avšak jsem si ujasnil spoustu termínů a doplnil nějaké ty mezery. Už teď se těším na další školení.

 


systém spravován pomocí webmaker.ooo.cz
©2006-2024 Tomáš Hanus | ixulot | ixodesign.cz | RSS