Poznatky z kurzu o Lotus Sametime

čerstvé dojmy ze školení o Lotus Sametime

Lotus Sametime

Produkt Lotus Sametime měl na starosti Karel John. Lotus Sametime patří funkcionalitou do tzv. instant messaging programů. Jsou to programy, které slouží pro online komunikaci. Jak plyne čas, tyto programy se zdokonalují a umí toho o hodně více jako je například hlasová komunikace, přenos videa, konference, sdílené plochy atd. V soušasné době je několik "instant messagingů", můžeme vybrat ICQ, Yahoo Messenger, Skype, Jabber a další. Většina těchto produktů je ale pro zákazníka v režimu klient. To znamená, že musí využívat pouze takové funkce, které klient má a síť mu je dovoluje. IBM již od roku 1998 produkuje Lotus Sametime a to od verze 3. Nyní máme rok 2007 a existuje již verze 7.5.1. Do verze 7.5 byl programovacím jazykem "C". Od verze 7.5 se přešlo na Javu, proto musíme být trochu trpěnlivý v opravování buggů.

Co je Lotus Sametime?

Jak jsem již zmínil, Lotus Sametime můžeme představit jako "kecálek" pro online komunikaci, v dnešní době také pomocí hlasu a videa. U ostatních "online" kecálků však musíme respektovat nastavení serveru. U produktu Lotus Sametime vám to nehrozí. Správa serveru je plně ve vaší réžii. Lotus Sametime potřebuje ke svému "životu" Domino. Instalace serveru je jednoduchá a pomocí rychlých kroků "next next next" se prokoušete úspěšně až na konec. Instalace klienta je obvyklá a nemusím jí snad popisovat. Lotus Sametime umožňuje samozřejmě online konverzaci spolu s hlasem a videem. Umožňuje tzv. webové konference, white boardy a sdílení plochy. Podporuje emotikony a jiné užitečné věci. Klient existuje jak pro desktop tak pro web. O to se stará tzv. Lotus Sametime connect for browsers.

Poznatky z kurzu

Tento kurz vedl Karel John. Vesměs jsem s ním byl spokojený, ale odhalilo se dost buggů a to na pověsti moc nepřidá. Všichni víme, že toto je de-facto nový produkt a tak se k němu musíme chovat. Instalaci a konfiguraci jsem podstoupil již před školením a tak jsem očekával, že se dovím třeba jak spojit dva servery dohromady. Toto se probíralo, ale myslel jsem community cluster. Tento cluster slouží k tomu, že při výpadku jednoho serveru se uživatelé překlopí k serveru druhému. Rovněž jsem očekával, že se dovím, jak propojit Lotus Sametime s jiným instant messegingem například Skype, ICQ a dalších. Z tohoto hlediska si myslím, že kurz byl příliš krátky na probrání všecho co se probrat chtělo. Nezbývá mi nic jiného než experimentovat. Pokud se mi něco povede, určitě vás s tím seznámím. Jinak kurz splnil mé očekávání.

 


systém spravován pomocí webmaker.ooo.cz
©2006-2024 Tomáš Hanus | ixulot | ixodesign.cz | RSS