BlackBerry handheld a Lotus Notes

- užijte si Lotus Notes v BlackBerry

Thursday, 24. January 2008

Inteligentní kancelář na cestách

Není třeba představovat systém Lotus Notes a jeho klienta. Jde nejen o poštovního klienta. Ale hlavně o poště, kalendáři, úkolech a dalších věcech s tím spojených bude řeč v následujících odstavcích.

BlackBerry

BlackBerry je služba vyvinutá společností Research in Motion. Tato služba umožňuje neustálou synchronizaci dat mezi poštovním serverem a koncovým zařízením, označované jako handheld. Toto zařízení umožňuje hlasové a datové služby. Můžete s ním volat, posílat zprávy SMS, pracovat přes GPRS či EDGE služby s e-mailovým systémem včetně příloh, synchronizovat kalendář či úkoly. Pomocí handheldu lze přistupovat rovněž k firemní aplikacím či se připojit k firemnímu IM serveru. S touto služnou jsem se seznamil při konfiguraci u zákazníka.

Lotus Notes v BlackBerry zařízení

Tuto službu lze u nás využívat dvěma způsoby, které zavisí na tom, zda firma vlastní svůj poštovní server. Druhá možnost je pro firmy, které poštu řeší pomocí providerů.

Každý handheld má svoje tak zvané PIN číslo. Toto číslo je jedinečné pro každý telefon a proto je lehká identifikace. BSE si vlastně přiřadí daný přístroj (PIN) ke konkrétnámu uživateli.

BSE

BSE neboli BlackBerry Enterprise Server je server, který zpracovává onu synchronizaci. BSE v našem případě byl napojen na Lotus Domino server. Vlastní implementace řešení spočívá v tom, že se BSE napojí na server Lotus Domino. Pokud je vzdálený, musí být fyzicky na stejném stroji jako BSE. V tom případě se spojí oba Lotus Domino servery. V našem případě tedy vzájemná cross-certifikace a spojení, repektive napojení serveru Lotus Domino pod BSE na poštovní Domino server pomocí Directory Assistance. V podstatě jde o to, že si z adresní knihy Domino serveru přenesete uživatele do BSE serveru. Tyto uživatele potom můžete spravovat. Všechny údaje, které si drží, uchovává v databázi. Standardně při instalaci můžete nainstalovat SQL server, ale můžete použít i jiný.

BlackBerry MDS services

BlackBerry MDS services neboli mobilní datový systém služeb obstarává onu synchronizaci mezi handheldem (koncovým uživatelem) a BSE serverem. Uživatele musíte nejdříve registrovat pomocí aktivačního kódu. Tento kód je ovšem posílán přes centrální BSE server daného mobilního operátora, proto aktivace trvá déle.

Zkušenosti

Lidé většinou říkají, že instalace není obtížná, ovšem s tím musím nesouhlasit. Existují průvodci nastavením a instalací, ovšem ti se většinou zabývají vysvětlením pojmů a požadavky na HW a SW. Samotné instalaci se věnují málo.

Po "náročné" instalaci, kdy se vše povedlo, mě však služba přijemně překvapila. Pokud Vám přijde mail do poštovní schránky, přijde Vám tento e-mail i na handheld. Zprávy chodí včetně příloh a pomocí BSE serveru můžete otevírat soubory typu Microsoft Office a jiných. Stejně probíha synchronizace kontaktů. Uložím-li si kontakt u handheld zařízení, mám jej rovněž v Lotus Notes. Stejně probíhá kalendář či úkolovník. Handheld lze rovněž napojit na instant messaging server. Časová prodleva u mailové zprávy byla zhruba 2 vteřiny, což je velmi příjemné.

Podle mého názoru tedy může být tato služba, kterou u nás poskytují mobilní operátoři T-Mobile a O2 velice příjemná a pro lidé na cestách se dá říci nezbytná.

 


systém spravován pomocí webmaker.ooo.cz
©2006-2024 Tomáš Hanus | ixulot | ixodesign.cz | RSS