Přesměrování WebSphere portálu na root domény

"odstranění" contextu http://WpsHostName/wps/portal

Wednesday, 1. August 2007

Context root WebSphere

Context root znamená "adresářové zanoření" ve webovém serveru. Pomocí subfixu to lze vyjádřit takto: http://<WpsHostName>:<WpsHostPort>/<WpsContextRoot>/<WpsDefaultHome>.

Po instalaci je kontext root http://<WpsHostName>:10038/wps/portal. Pro testovací účely to jistě nevadí, ale pro plné nasazení ve firmě to asi ideální neni. Jak tedy přesměrovat? Do budoucna si myslím, že to půjde čistě přes webový server portálu. Pokud to jde nyní, tak já to nevím a v dokumentaci jsem to nenašel. V souboru webconfig.properties je sice zmínka o contextu, ale po změně a po updatu (wpsconfig.bat update-properties) a restartování serveru jsem se změny nedočkal. Pokud někdo víte, jak na to, určitě budu rád za radu. Já jsem šel na to z opačné strany. WebSphere portál mám nainstalovaný na Microsoft Windows Server 2003 a tak jsem si nainstaloval IIS aplikační server. Ten mi běží na portu 80 a WebSphere na portu 10038. Je to z toho hlediska, že navenek není vidět, na kterém portu WebSphere portál beží, je to lepší pro testovací účely k odhalování chyb a nemusel jsem řešit žádný tunneling skrz port 80. Do budoucna ovšem to tak řešit budu.

V nastavení webserveru IIS jsem si nastavil název serveru a jiné náležitosti. Důležitou záložkou v přesměrování je záložka s názvem "Domovský adresář", kde se právě přesměrování dá nastavit. Zkoušel jsem i relativní redirect, ale ten mi nechodil. Proto absolutní. Zde je vidět nastavení přesměrování.

WebSphere Portal - vlastnosti redirectu

S tímto nastavením jsem byl úspěšný a redirect byl vyřešen.

Změna portu

Defaultně po instalaci WebSphere portál webový server poslouchá na portu 10038. Pokud budete chtít změnit port na klasické http, tedy 80, provedete to pomocí administrativní konzole aplikačního serveru na adrese https://localhost:10003/ibm/console. Po přihlášení přejdete na Servers, Application servers > WebSphere_Portal > Ports, kde uvidíte tabulku s portama.

Porty a služby WebSphere Portálu

Defaultně je portál na portu 10038. Tuto hodnotu změníte na 80, dáte uložit. Nezapomeňte, že změny se ukládájí až pomocí horní nabídky. Poté restartujte server.

 


systém spravován pomocí webmaker.ooo.cz
©2006-2024 Tomáš Hanus | ixulot | ixodesign.cz | RSS