XPages Notes client: Unexpected runtime error

The runtime has encountered an unexpected error. 500 Exception com.ibm.xsp.FacesExceptionEx: Invalid context factory. Invalid context factory.

Thursday, 4. November 2010

Po čase stráveným se samotnou Javou jsem se opět vrátil k XPages. Od verze 8.5.1 již neplatí, že XPages jsou určené pro web, ale fungují díky zakomponování Runtime i v samotném plném klientu LN 8.5.1. Nutno dodat, že ne vždy :)

Při otevření aplikace nakonfigurované na využití XPages jsem se totiž se zlou potázal. Konkrétně s "neočekávanou" chybou:

Unexpected runtime error: 500 Exception

Přes webový prohlížeč se však aplikace zobrazila korektně. Nechtělo, ale musel jsem. Dlouho jsem hledal, až mě napadlo. XPages vychází z JSF a já si s Javou na Domino/Notes hrál. Po chvíli hledání jsem našel i odpověď, která se mi potvrdila na IBM Lotus Notes/Domino 8.5 foru. Mohli za to některé knihovny, konkrétně common-logging.jar umístěné ve složce "Lotus\Notes\jvm\lib\ext". Po jejich odebrání vše fungovalo v pořádku. Problémem je, jak to řešit, když chci použít XPages a zároveň potřebuji nějakou tu knihovnu, která "vadí".

 


systém spravován pomocí webmaker.ooo.cz
©2006-2024 Tomáš Hanus | ixulot | ixodesign.cz | RSS