Lotus Sametime a nahrazování textu

nahrazování textu v Lotus Sametime, zkratky, fráze, ...

Tuesday, 7. August 2007

Lotus Sametime

Každý z nás snad někdy použil nějaký instant messaging pro rychlou komunikaci v reálném čase. Dnešní doba je uspěchaná a každý Vám dnes řekne: "Nemám čas, čas jsou peníze". Tato hodně protěžující věta v dnešním uspěchaném světě je ale pravdivá. Proto si každý času cenní a snaží se ho maximálně využít. To platí i ve světě real-time komunikace.

Používání komunikace v reálném čase je mým každodenním chlebem. V dnešním světě mobilů se zrodilo hodně různých zkratek z důvodů šetření místem v SMS zprávách, které něco vyjadřují. Některé speciální značky, nazýváme je emotikony, slouží k vyjádření emocí pomocí interpunkčních znamének (úsměv, mračení, ...). Emotikony používá snad kažký. Některé jsem si zafixoval i já. V komunikaci používám také některé fráze a zkratky, které jsem si postupem času osvojil. Problém ale je, že těmto zkratkám mnozí lidé nerozumí. Zkratky žadné definice nemají, nemají žádný standart, beru-li v potaz zkratky, které se používají v komunikaci v reálním čase. Proto s těmito lidmi musím vypisovat všechny slova přesně a zkratky používat nemohu.

Některé programy však poskytují komfort v podobě Auto-replace text funkce. Z názvu této funkce vyplývá, že předem navolené zkratky a fráze přemění na plnohodnotný text. Přesně tak fungují i emotikony. Napíšete :) a aplikace Vám zobrazí . Jedním z těchto programů je i Lotus Sametime. Ostatně si myslím, že v základu takovou funkci moc real-time komunikačních aplikací nemá. Řeší to až pluginy.

Auto-replace text

Tato funkce je přístupná i v Lotus Sametime, konkrétně v Lotus Sametime Connect Client 7.5.1. Názorná ukázka. Pomocí zástupného textu asap nám Lotus Sametime zobrazí co nejdříve.

  1. Jděte do Lotus Sametime předvoleb (Preferences)
  2. Vyberte palety emotikonů (Emoticon Palettes)
  3. Vytvořte si zde novou paletu pomocí tlačítka "Nový" (New), zadejte název palety a potvrďte tláčítkem OK (další palety volíte pomocí rozbalovacího pole vedle tlačítka "Náhled" [View]).
  4. Klikněte na "Přidat text" (Add text) a vložte text, který chcete automaticky změnit (v našem případě vložíme do fráze co nejdříve. Do pole "Klávesnice" (Keyboard) napište zkratku/akronym asap.

Nová paleta - Lotus Sametime

Palety emotikon - Lotus Sametime

Pokud budete postupovat podle tohoto návodu, vše by mělo fungovat. Pokud do okna pro odesílání zprávy napíšete asap, zobrazí se vám co nejdříve.

Zpráva - Lotus Sametime

Zkratky, náhražky, fráze, akronymi atd. musíte však volit s rozmyšlením. Může se vám pak stát, že budete nahrazovat text, který chcete mít v podobě, ve kterého jste ho napsali. Problémem také je, že nahrazení probíhá online - to znamená, že při psaní textu dochází k nahrazení. Pokud slovo, které chcete napsat, začíná slovem zástupným, slovo se vám změní. Lotus Sametime tedy nešeká na mezeru. Toto trochu smysl zástupného textu degraduje, ale je to prima začátek.

zdroj: Adam Gartenberg

 


systém spravován pomocí webmaker.ooo.cz
©2006-2024 Tomáš Hanus | ixulot | ixodesign.cz | RSS