Restart Sametime serveru

jak provést restart Lotus Sametime serveru

Tuesday, 23. October 2007

Restart Lotus Sametime serveru přes konzoli

Restartovat Lotus Sametime lze několika způsoby. Prvním je restart celého domina, ten však v produkčním prostředí není zrovna ideálním řešením. Jak ovšem na to? Znalí Domina vědí, že Domino server lze restartovat pomocí příkazu restart server. Toto však na Lotus Sametime moc neplatí, neboť taks restart server čeká na ukončení Domina, což je problém, neboť Lotus Sametime vystupuje v OS pod několika službami. Tyto služby se však ukončují zpravidla déle, než Domino server. Tím pádem se vám může stát, že některé služby se neukončí a Domino server jde opět nahoru, tudíž k restartovaní některých služeb nemusí dojít.

K restartu Lotus Sametime serveru jako celku s Dominem se tedy používá jednoduchá finta. Prostě Domino server ukončíte příkazem quit [q], exit, atd. Po ukončení domina server znovu nahodíme.

Přišel jsem na další způsob, kterým je restartovat "službu" Domino serveru, potažmo Lotus Sametime serveru: staddin. Tuto službu můžeme brát jako službu, která nám všechny okolní služby sdružuje do jedné. Restartem staddin tedy restartujeme celý Lotus Sametime. To provedem příkazem tell staddin quit a po kompletním vypnutí služeb Lotus Sametime znovu spustíme příkazem load staddin. Ekvivalentem k těmto příkazám je příkaz tell staddin restart, který ovšem nemám vyzkoušen ze samého důvodu jako při restartu domina. Ale mělo by to fungovat.

 


systém spravován pomocí webmaker.ooo.cz
©2006-2024 Tomáš Hanus | ixulot | ixodesign.cz | RSS