Kancelář na cestách v Lotus Quickru

poštovní klient, kontakty a kalendář vždy při ruce

Thursday, 21. August 2008

Tento článek lze brát jako rozšíření seriálu o Lotus Quickru, konkrétně integraci aplikací Lotus Notes. Asi všichni známe iNotes, pomocí nehož lze pohodlně zpřístupnit uživatelům Lotus Notes poštu a další k ní příbuzné nástroje z webového prohlížeče a to tak, že si uživatel nemusí pamatovat jméno serveru a poštovní databáze. Samozřejmě, můžeme vygenerovat odkazy na jednotlivé schránky a ty zobrazovat podle přihlášeného uživatele, například.

Lotus groupware
Pokud ovšem máme Lotus Quickr a vybrali jsme si portálovou verzi, můžeme si trochu uživatele zhýčkat. Pokud jste měli co do činění s konfigurací velkého portálu, asi víte, na co narážím. A vše se skrývá pod portletem s názvem Domino Web Access.

Lotus Quickr kancelář

Vše na jednom místě, to je motto portálu. A toto platí i pro Lotus Quickr. Vemu-li to do detailu, pro většinu každodenních činností nám Lotus Quickr dokáže poskytnout troufám si říci nástroje na velmi solidní úrovni. Ať už se jedná o uložiště dokumentů, wikiny, slovníky, úkoly či diskuze. Bezesporu výtečná věc. Fajn, je toho hodně, ale co pošta, kontakty, kalendář jednotlivých uživatelů? Bylo by prima to mýt vše na jednom místě. K tomu právě slouží tento portlet. Tento "balík" kancelářských nástrojů je v portálové verzi Lotus Quickru nativně, ovšem je schovaný. Je úplně na stejném místě jako v portálu.

Oblíbené místo - práce :)

Stačí si tedy vytvořit místo, které bude sloužit uživatelům jako kancelář z prázdného template. Buď v něm vytvoříte několik stránek odpovídající jednotlivým nástrojům nebo pomocí nového URL nastavíte odkaz na již existující nástroje. Je to jen na vás. Osobně to dělám prvním způsobem.

Na tyto stránky umístíme Domino Web Access portlet, který nakonfigurujeme dle svého. V portletu jsou všechny nástroje, takže si stačí jen vybrat. Lze buď vybrat server a mail databázi, která se má zobrazit nebo je připojovat dynamicky dle uživatele, který je přihlášen, což je ideální. Znamená to ale nastavit domino a také portál. U domina stačí zprovoznit DIIOP. U portálu DominoDirectory dvě konfiguračníma zásahama, přidat bindovacího uživatele a zadat kryptované heslo. Pak jen stačí otočit portál a vše máme na dlani.

Notes Web Access

 

 


systém spravován pomocí webmaker.ooo.cz
©2006-2024 Tomáš Hanus | ixulot | ixodesign.cz | RSS