Portálové řešení - Lotus Quickr - instalace

Lotus Quickr - 2 díl - instalace - co je vše potřeba

Tuesday, 1. April 2008

Příprava před instalací

Je před námi velmi důležitý krok v podobě instalace Lotus Quickru ve verzi J2E. Měl jsem tu čest dnes instalovat Lotus Quickr for Domino ve verzi 8.0 i 8.1 a pokud máte nainstalován Domino server, je to akce na 10 minut, myslím tedy bez konfigurace. Verze J2EE vám dovolí i trochu spánku . Ještě před samotnou instalací bych chtěl upozornit na InfoCentrum, což je nápověda počínaje využití Lotus Quickru konče administrací portálu jako takového. Možná ještě stojí za zmínku dokumentační rozcestník. Jedná se o nápovědu na adrese IBM, která je přístupná pomocí webového prohlížeče. Nápověda je multijazyčná, stačí přepnout jazyk v prohlížeči. Funguje rovněž fulltextové vyhledávání. Prvotní indexací se neděste. Probíhá opravdu pouze poprvé. Někdy ovšem potřebujeme mít něco takového na lokálním disku hned při ruce.

Nápověda na lokále

Internet v dnešní době asi není žádný problém, ovšem při konfiguraci serveru, který je určitě v počátečním vývoji používám hlavně z vnitřní sítě, nemusíte k internetu připojení mít. Může nastat situace, kdy potřebuje najít nějaký ten příkaz na spuštění serveru či vypnutí zabezpečení portálu a pak je problém. Určitě to lze vyřešit notebookem připojeným k internetu, ovšem proč si práci neusnadnit. Jak tedy na to? Nutno podotknout, že zatím neexistuje local help systém pro Lotus Quickr, ovšem můžeme těžit z toho, že co se administrace týče je stejný jako pro portál. Nejprve si musíme stáhnout IBM Eclipse Help systém, kterému podstrčíme nápovědu k produktu, kterou potřebujeme. V našem případě Lotus Quickru. IBM Ecllipse Help systém stáhneme z adresy http://publib.boulder.ibm.com/infocenter/lqkrhelp/v8r0/index.jsp, kde klikneme na odkaz Download IBM Eclipse Help systém v pravé části nazvané „Related resources“. Přejdeme na záložku download, kde nalezneme zip archív pro Windows - IBM_Help_301_Win.zip. Zabalené to má něco kolem 13 MB. Pokud nemáte partnerský přístup (snad ano), pak musíte navíc vyplnit ještě dotazník. Lokální nápovědu (sice pro WebSphere portál, ale pro administraci také dobré) stáhnete z http://www-128.ibm.com/developerworks/websphere/zones/portal/proddoc.html příslušný zip archív. Ten nainstalujete do pozastavené lokální nápovědy, pak ji spustíte a to je vše. Snad bude nápověda k Lotus Quickr ke stažení někdy také.

K samotné instalaci je zapotřebí „fůra“ cédeček, konkrétně 6. Na každém asi najdete složky s názvem WP-x, kde x představuje pořadí CD s složka s názvem WP-Setup. Pokud je rozkopírujete na disk správně podle složek, instalátor se nebude na cestu k CD ptát. V případě třeba Lotus Quickru ve verzi 8.1 vypadá rozložení souborů takto:

 

Rozkopírovaní instalačky do adresářů pro Lotus Quickr verze 8.1 J2EE

balíček

popis

systém

C188MML

IBM Lotus Quickr 8.1 services for WebSphere Portal - Install (W-Setup, IL-Setup) Multilingual

Windows, Linux

C188UML

IBM Lotus Quickr 8.1 services for WebSphere Portal - Install (Disc 1 of 3), (W-3, IL-3) Multillingual 

Windows, Linux

C188XML

IBM Lotus Quickr 8.1 services for WebSphere Portal - Install (Disc 2 of 3), (W-4, IL-4) Multillingual

Windows, Linux

C188ZML

IBM Lotus Quickr 8.1 services for WebSphere Portal - Install (Disc 3 of 3), (W-5, IL-5) Multillingual

Windows, Linux

C1BE1ML

(C1895ML)

IBM Lotus Quickr 8.1 services for WebSphere Portal - WasExtras (W-6, IL-6)

Windows, Linux

C188PML

IBM Lotus Quickr 8.1 services for WebSphere Portal - WebSphere Application Server Network Deployment for Windows, V6.0.2.17 (W-1) Multilingual

Windows

C188SML

IBM Lotus Quickr 8.1 services for WebSphere Portal - DB2 UDB Enterprise Server Edition for Windows V9.1 (W-2) Multilingual

Windows

 

Lze to samozřejmě najít v download dokumentu dané verze na stránkách IBM.

Další věci nejsou třeba, pokud Vám samotný Lotus Quickr bude stačit. Ovšem já bych doporučil ještě IBM HTTP server a plugin do WASky. Ten seženete na stránkách IBM, jak jinak. IBM http server, nejčastěji využíván a hlavně podporován je na bázi Apache. Neboli trochu poupravený apache. Plugin je zprostředkovává vlastně dotazy z http server přímo na Lotus Quickr.Lotus Quickr

Samotná instalace

Samotná instalace se zahájí pomocí spustitelného souboru setup.exe v adresáři WP-Setup. Pak již je to klikání. Snad by bylo jen dobré upozornit na cestu. Při instalaci se vás instalátor zeptá, kam chcete Lotus Quickr nainstalovat. Jelikož je souborů, které se budou kopírovat pěkná „hromádka“, doporučuji instalovat do adresáře C:\IBM\ nebo podobně krátkým. To platí i při rozbalování instalaček a instalaci z lokálního disku. Může totiž dojít k chybě, že systém (instalátor) nemůže najít daný soubor. Při instalaci se bude také instalátor ptát, zda chcete nastavit spuštění Lotus Quickr jako služby, prozatím tuto volbu odmítněte. Zároveň se přesvědčte, zda jste zadali uživatelské jméno a heslo Lotus Quickru, defaultně ja to uživatel: quickadm, zajímavé . Součástí instalace je vytvoření uživatele pod operačním systémem. Tento uživatel (wpdb2ins) bude přistupovat do databáze DB/2, ovšem o toto se postará instalace, takže to bude bez práce. Součástí instalace je rovněž WAS Network Deployment ve verzi 6.0.2.17, portál ve verzi 6.0.1.1 a Java runtime ve verzi 1.4.2.6. Instalace neobsahuje žádné jiné fixy, je proto dobré si verze zapamatovat. Ulehčí se vám pak práce při hledání fixů.

Po instalaci je dobré server restartovat. Po restartování si můžete všimnout, že vám trochu „nabobtnala“ nabídka start. V nabídce najdete odkazy na spuštění a zastavení jednotlivých serverů a k tomu je zde i odkaz na konzoli a nápovědu. Jen pro upřesnění: WAS se spouští společně s Lotus Quickr serverem, obráceně nikoli. Takže i když spustíte „pouze“ Lotus Quickr, můžete administrovat WAS server, pouze jej najdete na jiném portu. Konzole v nabídce start odkazuje na port 10001, konzole běží na portu 10002, ovšem pod Lotus Quickrem je na 10027, respektive 10039 zabezpečeně přes HTTPS. Doporučuji ovšem oba servery na jednou nestartovat.

Tímto by měla být instalace dokončena. Můžete se zkusit přihlásit na adrese http://fqhn:10038/lotus/quickr. Možná může někoho z vás zarazit uvádění portu. K odstranění a jiným věcem jako je třeba redirect, rewrite nebo třeba zabezpečené http v podobě https se používá právě IBM http server s pluginem. O tom však někdy příště v jednou z  následujících dílů.

[předchozí článek] [následující článek] [obsah]

 


systém spravován pomocí webmaker.ooo.cz
©2006-2024 Tomáš Hanus | ixulot | ixodesign.cz | RSS