Portálové řešení - Lotus Quickr - počáteční nastavení

Lotus Quickr - 6 díl – nastavení míst, stránek a portletů

Wednesday, 11. June 2008

V dnešním díle se budu věnovat prvotnímu nastavení celého Lotus Quickru před zpřístupněním jej pro uživatele. Většinou je portál napojen na nějaký LDAP server, u náš to je Domino Directory. Proto náš první krok bude znepřístupnit zobrazování registračního odkazu na portletu příhlášení.

Příhlášení

S administrátorským účtem máte k dispozici celou konfiguraci portálu. Pokud se tedy přesunete do rozšířené správy, můžete zde nastavovat různé portlety, stránky atd. Jelikož naším cílem je vypnout zobrazování odkazu na self-registraci, podíváme se na nastavení portletů v sekci Správa portletů/Portlety. Najprve musí daný porlet najít. Záleží, jaký máte zvolen výchozí jazyk. Vyhledávejte podle titulku s názvem: Přihlásit se. Stiskněte klíček pro nastavení parametrů pro tento portlet. Změníme hodnotu yes u parametru ShowSignupLink.

Portlet před a po změně nastavení

Je zde vidět i několik parametrů, které by se mohli hodit. Například UseSecureLoginActionUrl. Standardně je nastavena na hodnotu false. Pokud ovšem naoknfigurujete portál pro zabezpečené https, stačí zde nastavit hodnotu na true. Po přihlášení uživatele přes http automaticky dojde na připojení přes https. Nemusíte tedy řešit přesměrování z http na https.

Dalším takovým vhodným parametrem je parametr HomePageUniqueName. Zde se dá nastavit stránka (přes unikátní název), která se bude zobrazovat hned po přihlášení. Toto jsem ovšem řešil pouze přes http server s přesměřováním na url daného místa, neboť bylo zapotřebí, aby když vyprší timeout se uživatel po přihlášení dostal na rozcestník míst, nikoli pořád do jedneho, firemních novinek.

Dalším portletem, který je dobré trochu nastavit, je Quickr My Navigation. Jak již plyne z názvu, tento portlet slouží jako menu (rozcestník) při správě portálu.

Navigace

Má několik úrovní přístupu. Pokud nainstalujte Lotus Quickr, administrátor vidí celkem pět položek, počínaje vytvořením míst konče správou portálu. Ostatní uživatelé mají přístupné tři položky: vytvořit místo, spravovat místa a další informace. Trochu nešikovné je, že tento portlet zobrazuje i obrázkový odkaz na konektory. Ten se hodí v případě fixování Lotus Quickru, neboť se zde objeví notifikace ohledně nové verze konektorů. Proto pokud budeme nastavovat práva na vytvoření míst v Lotus Quickru, přijdeme tak i o tento odkaz pro běžné uživatele. Ti si ho musí stáhnout z odkazu, která je v patičce portálu.

Domovská stránka s výběrem míst

Tak, jako jsme nastavovali portlet pro přihlášení, nastavíme portlet s navigací. Jen nebudeme nastavovat přímo parametry portletu, ale nastavíme oprávnění k portletu. Je dobré vědět, že v celém portálu platí jednoznačná dědičnost. Hlavní skupinou "objektů" jsou místa.

Místo je většinou tvořeno jednou stránkou, na které je portlet. Tato skupina je pěkně svázána dědičností, kterou lze přerušit. Nastavením práv nad místem se práva projeví i na stránku a příslušný portlet. Další skupina jsou stránky a poté portlety.

Pokud si vyhledáme daný portlet (Quickr My Navigation), úpravu práv vyvoláme pomocí posledního odkazu. Zde odstraníme buď dedičnost nebo vypustíme skupinu Všichni ověření uživatelé portálu.

Tímto zamezíme uživatelům samostatně vytvářet místa. Je lepší určit jednoho uživatele, který bude spravovat místa a mít tak přehled nad jednotlivými místy. Jednotlivým místum lze přiřadit politika, kde lze nastavit maximální velikost souborů, informování uživatelů o nepoužívání místa atd.

Stránky

Stránky jsou další skupinou, která v Lotus Quickru figuruje. Vytvářejí se buď automaticky prostřednictvím průvodce při vytváření míst ze šablon nebo je můžete vytvářet kdekoli, kde potřebujete. Správu stránek najdete rovněž v rozšířené správě. Administrátor může vytvářet i podstránky a volit tak rozložení odkazů na jednotlivé podstránky. I na stránky lze nastavovat práva.

Snad i tato trochu na úvod stačí. Není se čeho bát. Dejte si jen pozor, ať si neodříznete práva k administrátorovi. V tom případě musíte vypnout security zabezpečení a vše dát do pořádku.

[předchozí článek] [následující článek] [obsah]

 

 


systém spravován pomocí webmaker.ooo.cz
©2006-2024 Tomáš Hanus | ixulot | ixodesign.cz | RSS