Cracker nebo Hacker?

víte, jaký je hlavní rozdíl mezi crackerem a hackerem? A kdo je vůbec kdo?

Monday, 6. August 2007

Cracker a hacker, kdo je kdo?

Lidé často rozdíl mezi crackery a hackery nevidí. A často se stává, že si tyto termíny pletou. Je to možná také způsobené massmédii. Pokud s něco zločiného stane v oboru IT, massmédia se toho chytnou, vše komolí a pak je již těžké mít v tom jasno.

Hacker

Hackeři jsou specialisté v oboru programování či počítačů s detailními znalostmi fungování systému. Dokážou výborně systém používat, ale především si ho i upravit podle svých potřeb. V massmédiích a sdělovacích prostředcích se však tento termín začal mylně používat pro počítačové zločince a narušitele počítačových sítí, kteří se správně označují termínem cracker. Dnes jsou oba pojmy často nesprávně zaměňovány a jako pojem blízký původnímu významu se používá také termín geek.

Cracker

Cracker nebo také Black hat je člověk s výbornými znalostmi programování, počítačů a softwaru. Na rozdíl od hackera využívá cracker získané informace o slabém zabezpečení nebo bezpečnostních mezerách ke kriminálním účelům nebo pro osobní prospěch. Crackeři jsou médii často nesprávně označováni termínem hacker.

Jako cracker může být také označen někdo, kdo se snaží prolomit ochrany většinou placeného softwaru za účelem získat možnost používat jej bez nutnosti ho koupit. (Např. zjištění způsobu ověřování sériových čísel pro odblokování zkušební verze nebo odstranění kontroly u her, zda je v CD mechanice originální médium.)

 


systém spravován pomocí webmaker.ooo.cz
©2006-2024 Tomáš Hanus | ixulot | ixodesign.cz | RSS